השוק של יעל – הקלמנטינה

יעל איבר Comments Off on השוק של יעל – הקלמנטינה
13:46
28.04.24
מערכת האתר No Comments on משיח, עכשיו! הרב שניאור אשכנזי והרב דב הלפרין בסעודת משיח • צפו

התכניות האחרונות

ארכיון תוכניות

פוסטים אחרונים

תגיות

עכשיו היא עונת פרי ההדר, אבל הפעם נדבר על פרי שהוא קצת פחות אהוב עליי, מה לעשות, עניין של טעם וריח. ואהובה עליי עוד פחות, הנסיעה בתחבורה הציבורית, כשנפשו של מי מהנוסעים חשקה דווקא בקלמנטינה. ואז הריח שמתפשט בחלל האוטובוס בעיני הוא, טוב כבר הבנתם. אז מיהי הקלמנטינה שאהובה על רבים? או כמעט על כולם.

 

כשמסתכלים בקנקן

 

הקלֶמֶנטינה, היא פרי הדר הדומה לתפוז, הן בצורתו, בצבעו ובטעמו.

אם חשבתם שהקלמנטינה היא תוצר טבעי, כדאי שתדעו שהקלמנטינה היא למעשה הכלאה של מנדרינה מזן טנג'רין ים תיכוני עם חושחש. החושחש הוא עץ הדר שגזעו משמש כבסיס להרכבת עצי הדר אחרים, על אף שפריו של העץ אינו אכיל.

האדם שהכליא את הפרי לראשונה היה קלמנט רודיה, והפרי החדש נקרא על שם מכליאו לראשונה.

 

צבע הקליפה של צהוב כתום. ובכל פרי יש בין 9 ל- 20 פלחים. הפלחים עוטפים בקליפה דקה את שקיקי המיץ. הגרעינים קרובים למרכז הפרי. טעמה של הקלמנטינה מתוק חמצמץ.

 

קלמנטינה – שפת המקור

 

מקורם של עצי הקלמנטינה הוא דרום מזרח אסיה, עצי הקלמנטינה אוהבים טמפרטורת ביניים, אקלים קיצוני פוגע בהם, לא קר מדי – קרה ולא חם מדי חם. מתוך כך נגזרים אזורי הגידול של עצי הקלמנטינה בארץ, גדלים בכל האזורים, למעט אזורים בעלי אקלים קיצוני.

בעונת גידול הפרי, עונת הקיץ, דורשים עצי הקלמנטינה וגם מקבלים, השקייה מרובה.

 

העונה שבה ניתן לראות את הקלמנטינה במדפי הירקניות היא בחודשים האלה, אוקטובר-נובמבר. גם בני משפחתה של הקלמנטינה משווקים רק עד אמצע החורף.

 

לקלמנטינה יש גם אויבים – על אויבים טבעיים

 

לעצי הקלמנטינה יש אויבים טבעיים, שעשויים לפגוע בו, ולכן על המגדלים אותו להיזהר מהם:

  1. עש המנהרות – זחל קטן ארוך ודק שנובר מנהרות בתוך רקמת העלה בצורה לוליינית, דבר שמעכב את התפתחותו של העץ.
  2. כנימות עלה – אוכלי צמחים מסדרת הפשפשאים הם מזיקים ליערנות לחקלאים ואינם פוסחים גם על העוסקים בגננות.
  3. זבוב הים התיכון – זבוב פירות שאוהב מאוד פירות הדר ולא רק, אלא גם פירות נשירים כמו: תפוח אגס ורימון, פירות גלעיניים כמו: אפרסק ושזיף, מנגו, גפן ותאנה, פירות אקזוטיים כמו: גויאבה פיטנגו ופג'ויה ואפילו ירקות כמו: פלפל ועגבנייה.

 

כמה זה עולה לנו? ערכים תזונתיים

 

ערכה התזונתי של הקלמנטינה (ל-100 גרם) הוא 45 קלוריות, 10 גרם סוכר, 175 מיליגרם אשלגן, 45 מיליגרם ויטמין C, וסיבים תזונתיים 2.3 גרם.

בקלמנטינה ישנו גם ריכוז גבוה של נוגדי חמצון מסוגים שונים, בריא, אמרנו?

הוויטמין C ידוע כמחזק את המערכת החיסונית ולכן חשוב לצרוך ממנו, וויטמין זה מצוי גם בקלמנטינה, כמו גם בכל שאר פירות ההדר.

 

קלמנטינה רק בחורף?

 

מאחר ובקיץ אין פירות הדר, מי שחשקה נפשו בטעם החמצמץ מתוק גם ביום קיץ חם והבילי, יכול ביגיעה מראש, להכין את פרי ההדר שלו לקיץ, בבחינת "מי שטרח.."

הדרכים לשימור טעמם של פירות ההדר הן:

אבקות, הקפאה, ותוספות למשקאות אלכוהוליים כמו אוזו או וודקה. גם את מיץ הקלמנטינה ניתן להקפיא ולהפשירו בעונת הקיץ. הזסטר (מגרדת שמשמשת לקליפות פרי הדר) יכולה לסייע לכם לשמר את קליפת הפרי, ובתוספת סוכר להיכנס לאחת מהעוגות שמצריכות שימוש בקליפות הדרים.

 

אצלנו מיץ תפוזים ובתאילנד?

 

בתאילנד מיץ הקלמנטינות הוא החלופה האמריקאית-הישראלית למיץ התפוזים. בדוכני רחוב בתוך צידניות קלקר מלאות בקרח, עומדים בקבוקי משקה ממוחזרים, ובתוכם מיץ קלמנטינות סחוט טרי. הקלמנטינה התאילנדית היא קטנה בגודלה מזו המערבית, וקליפתה דקה יותר. היא מתוקה וטעימה, מלאה בוויטמינים, ולכן בתאילנד סוחטים אותה לכדי מיץ נהדר.

 

וכעת למתכון למוזלי, שיכול לשמש כארוחת בוקר טעימה או כקינוח מפנק עם קלמנטינה

 

מצרכים:

 

יוגורט או לבן:

 

  • יוגורט רגיל או עיזים (השדרוג הוא בשימוש בגלידת יוגורט והוא האהוב עליי)
  • אבל כל לבן אחר יתאים אף הוא

 

גרנולה:

 

  • תערובת גרנולה קנויה או שמכינים לפי התוספות האהובות עליכם

 

פירות:

 

  • תות
  • בננה
  • קלמנטינה
  • קיווי
  • אגוזי מלך
  • או כל פרי אחר שאהוב עליכם

 

תוספות:

 

  • סירופ מייפל או ריבת חלב או סילאן או דבש

 

אופן ההכנה:

 

  • חותכים את הפירות לריבועים קטנים.
  • מפזרים לכל סועד בכלי נפרד את היוגורט או הלבן כבסיסה של המנה, עליו תופיע שכבת הפירות ומעל הרוטב שבחרתם שיקשור את המוזלי.

 



0 תגובות